Paasvuur Zieuwent

Het Paasvuur Zieuwent wordt traditiegetrouw elk jaar op Eerste Paasdag aangestoken. Voordat ons festival losbarst, is het eerst tijd de boeskenmiete aan te steken. De miete staat tegenover ons terrein (Rouwhorsterdijk 15) en is gratis te bezoeken. Je leest hier meer over deze bijzondere traditie.

Wat is een Paasvuur?

Het Paasvuur in Zieuwent is een echte boeksen miete. Een boekse bestaat uit een bos bij elkaar gebonden takken. Al vroeg in het jaar beginnen de vrijwilligers van het Paasvuur met verzamelen van alle snoeihout, om het later samen op te stapelen tot één grote miete. De hoop takken wordt vaak negen meter hoog en acht meter breed. Goed genoeg voor ongeveer 550 kub snoeiafval.

Met Pasen wordt de miete in de brand gestoken, dit is een groot en vooral warm spektakel. De vlammen slaan zich een weg door de boesken en uiteindelijk bezwijkt het kruis dat boven de miete uitsteekt.

Aansteken van het Paasvuur

Het Paasvuur wordt aangestoken met behulp van fakkels, maar voordat het vuur de miete bereikt, heeft deze er al een hele reis door Zieuwent opzitten. Op Eerste Paasdag wordt de Paaskaars aangestoken in de Sint Werenfriduskerk. Al brandend wordt de Paaskaars naar het vuur gebracht, begeleid door de Schutterij en Harmonie.

Elk jaar wordt het Paasvuur aangestoken door iemand die veel betekent of veel betekend heeft voor het dorp. In 2024 was de eer aan Louis Ernst, die al 22 jaar de supermarkt in Zieuwent runt. Zie de foto’s van 2024 hieronder.

Foto’s Paasvuur Zieuwent 2024

Organisatie van Paasvuur Zieuwent

Het Paasvuur Zieuwent wordt 100% gerund door vrijwilligers, van het boeksen maken en de bouw tot aan de vergunning aanvragen (elk jaar lastiger door de stikstofuitstoot en andere regels) en de coördinatie van de tocht door Zieuwent. Er is zelfs één vrijwilliger die al sinds 2000 in Denemarken woont, zo’n 550 kilometer van Zieuwent verwijderd, maar elk jaar terugkomt voor het boesken en de bouw van het Paasvuur. Daar lees je meer over in dit PIOT-interview.

Paasvuur & Paaspop Zieuwent

Beter een goede buur dan een verre vriend, dat is zeker ook ons motto tijdens Pasen! Vanaf ons festivalterrein heb je namelijk mooi uitzicht op het (brandende) Paasvuur. Dat is natuurlijk heel fijn voor onze bezoekers, want zo kun je twee vliegen in één klap slaan: eerst het ontsteken van het Paasvuur bekijken en daarna zo door de Paaspoptent in!

We werken verder ook samen, bijvoorbeeld met de vergunningaanvraag maar ook wanneer één van de organisaties dreigt droog te staan. 😉 Het meest recente voorbeeld van goed noaberschap was in 2024 (voor wie het Nedersaksisch niet machtig is: noabers (buren) staan elkaar bij met raad en daad wanneer het nodig is). Door noodweer vlak voor het ontsteken van het Paasvuur werd het aansteken uitgesteld. Toen het echt met bakken uit de hemel kwam vallen, konden alle Paasvuurbezoekers schuilen in de Paaspoptenten. Een uurtje later, toen het onweer geweken was, ging alsnog de fik in de miete.

Veelgestelde vragen over het Paasvuur Zieuwent

Algemeen

Wanneer wordt het Paasvuur aangestoken?

Het Paasvuur wordt op Eerste Paasdag om 20.00 uur aangestoken aan de Rouwhorsterdijk te Zieuwent.

Waar vindt het Paasvuur plaats?

Het Paasvuur vindt plaats aan de Rouwhorsterdijk in Zieuwent, tegenover de Paaspoptent. Navigeren naar nummer 15.

Is het gratis te bezoeken?

Het Paasvuur is gratis te bezoeken. Een vrije gift wordt zeer gewaardeerd, omdat de bouw en coördinatie volledig wordt gedaan door vrijwilligers.

Mocht je na het aansteken van het Paasvuur naar het Paaspopterrein op willen, dan heb je wel een ticket nodig. Die kun je hier kopen.

Kan ik Paasvuur Zieuwent steunen?

Dat kan zeker. Bij de ingangen staan melkbussen waar je een vrije gift kan achterlaten. Ook hangen er verschillende QR-codes om via een betaalverzoek geld over te maken.

Vervoer en parkeren

Waar moet ik zijn?

Tegenover het Paaspopterrein: Rouwhorsterdijk 15, 7136 KS Zieuwent.

Waar laat ik mijn fiets?

Fietsen kunnen in de fietsenstallingen van Paaspop:

Waar laat ik mijn fiets?

Auto’s kun je hier parkeren:

Wie heeft er ooit het Paasvuur aangestoken?

Contact met Paasvuur Zieuwent

De laatste updates en mooie beelden vindt je op de Facebookpagina van het Paasvuur Zieuwent.