RONDÉ trekker van formaat Paaspop Zieuwent

RONDÉ trekker van formaat Paaspop Zieuwent

Foto: Martijn Koolmees

‘We hebben er dit jaar vol op ingezet dat het weer door zou gaan’

Door Henri Walterboss

ZIEUWENT – Paaszaterdag en -zondag zal het weer een drukte van jewelste zijn op de wegen naar en van Zieuwent. Vele jongeren en muziekliefhebbers trekken dan veelal per fiets naar het dorp met een van de grootste en oudste (sinds 1980) paastradities van Oost Nederland; een groot paasvuur in combinatie met een feesttent vol muziek en Achterhoekse gezelligheid. Na twee jaar verstoken te zijn gebleven van Paaspop trekt de organisatie voor dit jaar wederom alle registers open voor een onvergetelijke editie. 

“In 2020 was het hele programma al rond, de tent was geregeld, de posters klaar, hebben we het een maand van te voren moeten afblazen,” begint Sanne te Focht van Paaspop Zieuwent. “Vorig jaar hebben we begin februari al besloten dat het niet door zou gaan. Er was helemaal geen perspectief toen dat het beter zou worden.” Hoe anders hangt de vlag er nu bij. De voorbereidingen werden opgestart en gaandeweg nam het geloof en vertrouwen bij de organisatie toe dat Paaspop 2022 wel door zou gaan. “Het is best wel kort dag geweest eigenlijk. Toen de maatregelen versoepeld werden, zijn we weer begonnen met overleggen, ‘nou jongens, we mogen gewoon weer!’ We hebben er dit jaar vol op ingezet dat het weer door zou gaan.”

Traditie op niveau
Het is knap deze belangrijke traditie voor het dorp op dit niveau in stand te houden. Inmiddels bestaat het bestuur misschien al wel uit een derde of vierde generatie organisatoren. “Het bestuur is vrij jong ja. Ik zit er sinds 2016 bij, ben 24. De oudste is 40 ongeveer. Ook onze vrijwilligersclub is heel divers: vrijwilligers die er al jaren bij zitten en ook een heel aantal jongeren. We zijn wel wat kleiner van opzet dan lang geleden, maar we zetten wel een gezellig festival neer met zijn allen. We zijn normaal gesproken altijd de opening van het festivalseizoen, al zit dit jaar het Startschotgala er dan voor.” Ook na twee jaar stilte werd het werk weer vol enthousiasme opgepakt. “De programmering was al zo goed als rond bij de eerste vergadering midden februari. Die is grotendeels hetzelfde als twee jaar geleden. We hebben nu bijvoorbeeld geluk met Rondé. Die hadden we toen ook al staan en hebben nu een hele grote hit. Dat is heel tof. Ook A-Fever en de The Hillbily Moonshiners hadden we al staan.”

Programma
Paaspop heeft een naam hoog te houden voor wat betreft programmering. Menig grote band en artiest stond al op het podium van het oudste, leukste en meest traditionele paasfestijn van de Achterhoek. Paaszaterdag A-Fever, de beste ABBA-tribute band van Europa, afkomstig uit Nederland. “Ze hebben ook meegedaan aan het SBS-programma ‘Clash of the coverbands’.” Headliner van het festival is Rondé. De band rond zangeres en frontvrouw Rikki Borgelt is al enkele jaren vaste gast in de Top 40 en een graag geziene band op festivals. Overal waar ze staan maken ze indruk en een groot feest. Zo stonden ze ook al op het Hoofdpodium van de Zwarte Cross. Op 1 april verschijnt ‘Love myself’, de opvolger van hun grote hit ‘Hard to say goodbye’, het nog steeds meest gedraaide nummer op alle radiostations. Zieuwent zal één van de eerste podia zijn waar hun nieuwe hit live ten gehore zal worden gebracht. Afsluiter zal zijn DJ Kees van Hondt. “Na het ge-wel-di-ge succes van vorige editie hebben we Kees van Hondt opnieuw gevraagd om de zaterdagavond af te sluiten.” ‘Kwalitatief Hoogstaande Flauwekul voor de Intelligente Onbenul’, noemt hij het zelf. Een 100% match dus met het no-nonsens dorp dat wel van een flauwekulletje houdt.

Eerste Paasdag
Ook dit jaar start PaasPop Zieuwent op Eerste Paasdag met de Kinderdoemiddag, van 18:00 uur tot 20:00 uur. Dan zijn kinderen en hun ouders van harte welkom om zich te vermaken met diverse activiteiten op het terrein van Paaspop. Knutselen, schilderen en schminken naar hartenlust of slopen in de sloophoek. “Terwijl de kinderen lekker bezig zijn kunnen ouders gezellig een biertje drinken.” Aansluitend zal het Paasvuur worden aangestoken, met aansluitend het muziekprogramma. Terug naar menig jeugd met rapper YES-R! met z’n hits zoals ‘Hey Schatje’, ‘Rampeneren’ en ‘Uit elkaar’! Razend populair op de radio maar ook op muziekevenementen met een knipoog; het Foute Uur op Q-Music. Op Paaspop kun je het live ondgaan in de tent; dansen en zingen met de allergrootste Foute Hits uit de 80’s, 90’s en de 00’s. Ach ja, wat is fout? ‘A’j moar schik hebt’, vindt men ook in Zieuwent. Een andere band in de zondagavondprogrammering is ook een oude bekende: The Hillbilly Moonshiners. Ze staan nog in een ieders geheugen gegrift wie er toen bij was. “Ze hebben ons verzekerd het deze keer nog gekker te maken!” Een hedendaagse bluegrassband, met hits van vroeger en nu, in een jasje van The Hillbilly Moonshiners. Uit eigen regio verwelkomen we Fabulous Fif-teen, talent uit Beltrum. Met vijftien energieke zangeressen en een vijfkoppige band staan deze altijd goedgemutste vrolijke Beltrumse ‘vrouwleu’ voor een waar spektakel, met een repertoire vol verrassingen. Van Beyoncé, Kensington, Guns ’n Roses, Bruno Mars tot Achterhoeks rocken. Een feestje zowel op het podium als in de tent.

Ticketverkoop via www.paaspop-zieuwent.nl.