Openluchttheater Lichtenvoorde gaat voor festivalgevoel zorgen

Openluchttheater Lichtenvoorde gaat voor festivalgevoel zorgen

Foto: PR Openluchttheater

‘Een stukje cultuur in de natuur’ 

LICHTENVOORDE – Op zaterdag 1 augustus opent het tijdelijke Openluchttheater Lichtenvoorde. Op een weide aan het eind van de Varsseveldseweg, bij de rotonde bij de afslag naar de N18 en naast de TimpDrive, wordt momenteel aan een kleinschalig theater in de open lucht gebouwd. Het terrein doet festivalachtig aan: een mooi versierde entreepoort leidt je door een stukje bos met zaagselpad naar de theaterweide. Een overdekte muziekkoepel is het sfeervolle middelpunt en aan de rand van terrein staan verschillende gezellige horecatrucks opgesteld. In het Openluchttheater is plek voor ongeveer 150 bezoekers.

Anja Onstenk zit in de organisatie: “Openluchttheater Lichtenvoorde is een initiatief van verschillende mensen uit de evenementenbranche. Het idee is begonnen bij Luuk Domhof en Dave Holkenborg van De Timp, die door het wegvallen van hun werk in de evenementensector tijd hadden om iets nieuws op te zetten. Luuk en Dave hebben Nienke Penterman en mij benaderd om mee te denken: Wat kunnen we doen om de mensen uit de evenementensector bezig te houden én om bewoners uit Oost Gelre en omstreken een mooie middag of avond te bezorgen? We staan er allemaal hetzelfde in: er is niets mooier dan met elkaar iets neer te zetten om mensen blij te maken.”

Bijzondere voorstellingen, intieme concerten en hilarisch kindertheater
“We hebben diverse partijen uit de evenementensector bij het idee betrokken en vervolgens zijn we met het plan naar de gemeente gegaan. Gelukkig zagen ook zij mogelijkheden met het theater en toen de vergunning rond was, konden we aan de slag met de organisatie en programmering,” vertelt Anja. “In een heel kort tijdsbestek hebben we een theaterweide uit de grond gestampt en zijn diverse artiesten benaderd om op te komen treden. Ook zijn er verschillende organisaties van evenementen zoals Paaspop, Over De Top Festival en Reurpop bij de programmering betrokken. Inmiddels is het programma bijna rond en we denken met de verschillende theatervoorstellingen, intieme concerten en kindertheatershows een heel divers programma te hebben neergezet waar voor iedereen wel iets bij zit.”

Smaakproeverij
Voorafgaand aan de avondvoorstellingen kan men ook een speciaal 3-gangendiner komen eten. “De Smaakproeverij noemen we dat. Bijna alle gerechten komen van lokale leveranciers en per week zullen de gerechten wisselen. De Smaakproeverij is vooraf te bestellen bij het kopen van je theaterticket. Na afloop van de kindervoorstellingen, die op de zondagmiddagen plaatsvinden, kan er met de hele familie een frietje gegeten worden.” Op het terrein staan gezellige zitjes opgesteld. Tafels gemaakt van houten schaaldelen, die zo gemaakt zijn dat men met vier man op anderhalve meter afstand van elkaar kan zitten. “Aan de bar van de sfeervolle Tankwagen van Nathals Bier kunnen voor en na de voorstelling drankjes gekocht worden. Tijdens de voorstellingen is de bar dicht, maar voorafgaand kunnen bezoekers een icebucket vullen met drankjes die ze mee kunnen nemen naar hun tafel.”

Paaspop Klassiek
Dave Holkenborg zit in de organisatie van het Openluchttheater en is voorzitter van Paaspop Zieuwent. Dave: “We proberen zoveel mogelijk met lokale en regionale artiesten te werken. Elke week hebben we een muziekvoorstelling, maar er is zeker ook plek voor theater en cabaret. Normaal treedt tijdens de kermis in Lichtenvoorde bijvoorbeeld Slagerij Wolters op, die bieden wij nu een podium tijdens het kermisweekend. Ook voor Paaspop Klassiek is er op vier zondagen plek bij ons en op zaterdag 29 augustus organiseert Paaspop een Pubquiz in het Openluchttheater. De presentatie is in handen van PEERtoftheater en de muzikale omlijsting wordt verzorgd door de Scrolling Phones, die intro’s van liedjes gaan spelen en ook in de pauzes een setje spelen. Iedereen is van harte welkom om mee te doen!”

Een beetje reuring
Anja: “Mensen hebben de behoefte om de deur weer uit te gaan en we hopen met het Openluchttheater in die behoefte te voorzien. Door de brede programmering is het theater geschikt voor jong en oud. Een stukje cultuur in de natuur. We hebben de buurt nauw betrokken bij de organisatie van het theater en ook zij steunen het initiatief. Op vrijdagavond 23 juli wordt de buurt uitgenodigd voor een kijkje op het terrein. Zo kunnen we ze meenemen in onze plannen en is er gelegenheid om eventuele vragen te stellen.” Overlast verwacht de organisatie van het Openluchttheater eigenlijk niet: “De voorstellingen zijn voor 23.00 uur afgelopen. Na sluiting van het theater kunnen de bezoekers nog wat in het dorp gaan drinken.” Twee buurtbewoners vertellen: “Dichterbij huis kunnen we het niet hebben! Het is echt leuk. Normaal liggen we ook niet voor 23.00 uur in bed en we snappen heel goed dat mensen op een alternatieve manier inkomsten willen genereren. Dit is een hele leuke manier om dat te doen. Wij gaan zeker een keer kijken!” Anja besluit: “Ook andere mensen reageren enthousiast en willen graag helpen. Iedereen kijkt uit naar een beetje reuring.”

Openluchttheater Lichtenvoorde is in augustus en september in de weekenden geopend. Meer informatie, het programma en tickets zijn te vinden op de website van Openluchttheater Lichtenvoorde.


www.openluchttheaterlichtenvoorde.nl